Chałwa: Różnice pomiędzy wersjami

Z Mcseriopedia
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Utworzono nową stronę "'''Chałwa''' - ( ang. halvah) wyrób cukierniczy w postaci azbestu z sezamu i innych drobnoustrojów, zazwyczaj podawany na zimno (tak samo jak zemsta Muahahaha- *kaszel*). Choć nie jest to żaden wymóg, wskazane jest spożycie chałwy wraz z herbatką, najlepiej niesłodzoną, by zminimalizować ryzyko przecukrzenia. Pomimo tego jak przyjemnie rozpływa się w ustach, chałwa nie cieszy się zbyt wielkim uznaniem. == Zastosowanie == Nie wiele osób o tym wie,…"
 
Miszel (dyskusja | edycje)
Nie podano opisu zmian
Linia 2: Linia 2:


== Zastosowanie ==
== Zastosowanie ==
[[Plik:Halvah.jpg|lewo|mały|Profesor Martz-Pan Hawvah]]
Nie wiele osób o tym wie, ale chałwa swoje pierwsze zastosowanie znalazła w budownictwie. 14 października 1066 roku, w niewielkiej jak ziarenko sezamu angielskiej mieścinie o nazwie Grzdyl, prof. Hawvah podczas jednego ze swoich słynnych podwieczorków©; dokonał odkrycia. Chałwa, której jak dotąd używał jedynie jako kremu do twarzy, okazała się być niezwykle sprawną zaprawą do budowania domów. Profesor, podekscytowany perspektywą zarobku, czym prędzej wziął się do rozkręcania biznesu. Pomimo niemal natychmiastowego sukcesu, "zaprałwa" posiadała pewną wadę. Ze względu na swój wyborny smak, wielu mieszkańców nowo wybudowanych mieszkań w Grzdylu nie była w stanie oprzeć się pokusie lizania ścian. Rezultatem było parę wypadków spowodowanych zawaleniem się budowli. Problem został szybko rozwiązany poprzez dodanie cementu jako jednego ze składników zaprawy, którą do tej pory stosujemy w budownictwie.
Nie wiele osób o tym wie, ale chałwa swoje pierwsze zastosowanie znalazła w budownictwie. 14 października 1066 roku, w niewielkiej jak ziarenko sezamu angielskiej mieścinie o nazwie Grzdyl, prof. Hawvah podczas jednego ze swoich słynnych podwieczorków©; dokonał odkrycia. Chałwa, której jak dotąd używał jedynie jako kremu do twarzy, okazała się być niezwykle sprawną zaprawą do budowania domów. Profesor, podekscytowany perspektywą zarobku, czym prędzej wziął się do rozkręcania biznesu. Pomimo niemal natychmiastowego sukcesu, "zaprałwa" posiadała pewną wadę. Ze względu na swój wyborny smak, wielu mieszkańców nowo wybudowanych mieszkań w Grzdylu nie była w stanie oprzeć się pokusie lizania ścian. Rezultatem było parę wypadków spowodowanych zawaleniem się budowli. Problem został szybko rozwiązany poprzez dodanie cementu jako jednego ze składników zaprawy, którą do tej pory stosujemy w budownictwie.



Wersja z 20:00, 15 mar 2025

Chałwa - ( ang. halvah) wyrób cukierniczy w postaci azbestu z sezamu i innych drobnoustrojów, zazwyczaj podawany na zimno (tak samo jak zemsta Muahahaha- *kaszel*). Choć nie jest to żaden wymóg, wskazane jest spożycie chałwy wraz z herbatką, najlepiej niesłodzoną, by zminimalizować ryzyko przecukrzenia. Pomimo tego jak przyjemnie rozpływa się w ustach, chałwa nie cieszy się zbyt wielkim uznaniem.

Zastosowanie

Profesor Martz-Pan Hawvah

Nie wiele osób o tym wie, ale chałwa swoje pierwsze zastosowanie znalazła w budownictwie. 14 października 1066 roku, w niewielkiej jak ziarenko sezamu angielskiej mieścinie o nazwie Grzdyl, prof. Hawvah podczas jednego ze swoich słynnych podwieczorków©; dokonał odkrycia. Chałwa, której jak dotąd używał jedynie jako kremu do twarzy, okazała się być niezwykle sprawną zaprawą do budowania domów. Profesor, podekscytowany perspektywą zarobku, czym prędzej wziął się do rozkręcania biznesu. Pomimo niemal natychmiastowego sukcesu, "zaprałwa" posiadała pewną wadę. Ze względu na swój wyborny smak, wielu mieszkańców nowo wybudowanych mieszkań w Grzdylu nie była w stanie oprzeć się pokusie lizania ścian. Rezultatem było parę wypadków spowodowanych zawaleniem się budowli. Problem został szybko rozwiązany poprzez dodanie cementu jako jednego ze składników zaprawy, którą do tej pory stosujemy w budownictwie.

Ciekawostki

  • Wiele osób nie wiedziało o zmianie składu "zaprałwy", przez co doszło do wielu zatruć cementem.
  • Karol jest uczulony na sezam, więc proszę go nie karmić chałwą bo popamiętasz.
  • Blisko jedna trzecia jej wagi to tłuszcze.
  • Najlepsza jest waniliowa, change my mind.